Безробітні громадяни України мають право на допомогу під час карантину та інших надзвичайних ситуаціях

З четверга, 4 березня в Україні набуває чинності закон, який розширює допомогу безробітним не тільки на період інших карантинів, але і в разі надзвичайних ситуацій. Про це повідомляється на офіційному сайті Верховної Ради України.

Раніше законодавством була передбачена допомога лише по частковому безробіттю для застрахованих осіб, які втратили частину доходу через обмеження пов'язаних з протидією поширенню коронавірусу.

Тепер же люди, що залишилися без роботи, зможуть отримувати від держави допомогу не тільки в період карантину (і це стосується не тільки карантину, викликаного коронавірусом), але в період надзвичайних ситуацій. З моменту набрання чинності документом Кабмін отримує право визначати порядок, розмір і терміни надання фінансової допомоги населенню.

Варто зазначити, що Комітет з питань соцполітики ще наприкінці грудня минулого року звернувся до Ради з рекомендацією розширити допомогу безробітним громадянам на період інших карантинів.

До слова, наприкінці 2020 року український уряд заявив про початок "карантинних" виплат для громадян, які опинилися в утрудненому становищі через карантинні обмеження. На допомогу у розмірі 8 тисяч гривень могли претендувати підприємці та працівники підприємств, які постраждали через коронавірусну інфекцію. Виплати проводилися до першої частини січня 2021 року. Зазначається, що допомогу отримали близько півмільйона українських громадян.

Раніше портал Hyser повідомляв, що вже з 1 квітня цифри в платіжках українців можуть значно зрости. Цього разу можуть злетіти тарифи на електроенергію.

Також портал Hyser інформував, що українців попередив про економічний колапс, пенсії можуть скоротитися в півтора рази.

Крім того портал Hyser повідомляв, що Пенсійний фонд розповів українцям, як розрахувати розмір майбутньої пенсії в онлайн-режимі. Для українців запустили зручний і інтуїтивно зрозумілий електронний сервіс.