На скільки підвищать пенсійні виплати з 1 березня

Про це українцям розповіли на YouTube-каналі "Народна думка". Справа в тому, що індексація планується вже на 1 березня. Цей процес повинен підвищити пенсії приблизно на 11 відсотків. Тепер громадянам пояснили, чого чекати від індексації.

Індексація буде відбуватися з 1 березня, але може бути не саме цієї дати. Тобто є варіант, що може відбутися так, як минулого року - тоді індексацію проводили вже 15 числа. Сума для індекації обрана все ж максимальна з того, що пропонували раніше, - на 11 відсотків. Однак є нюанс: 11 відсотків від середньої заробітної плати за останні роки. Тобто якщо брати тіло пенсії, то воно стане більше приблизно на 308 гривень. Це стосується десь 8 мільйонів пенсіонерів. Віськові та держслужбовці поки що в закон про індексацію не входять.

Як рахувати індексацію? Можна взяти це середнє значення )308 гривень) та помножити на свій коефіцієнт. Якщо коефіціент приблизно 2, то отримаєте надбавку в 616 гривень. Тобто це індивідуальний фактор, як і раніше пояснювали в Пенсійному фонді.

Відзначається, що мінімальна сума, на яку можуть проіндексувати пенсійні виплати, - це 100 гривень. Максимальна сума підвищення пенсії - 850 гривень. Таку надбавку можуть дати, наприклад, пенсіонерам, які отримають максимальні виплати (таких всього лише 3 відсотки).

При цьому індексація не буде торкатися пенсіонерів, які ще працюють. Їхні пенсійні виплати будуть перераховані трішки пізніше і вже окремо.

Нагадаємо, раніше портал Hyser писав про те, що в березні українців очікує немало змін і в пенсійній системі, і з платіжками за комунальні послуги. Стало відомо, що зміниться з самого початку весни.

Також повідомлялося, що деяким пенсіонерам вже з 1 липня цього року обіцяли нові надбавки. Однак, як виявилося в результаті, надбавок доведеться чекати ще кілька місяців.З'явилися подробиці ситуації.

Крім того, міністр соціальної політики Марина Лазебна розповіла, скільки отримають в якості пенсії в майбутньому ті, хто заробляє приблизно середню заробітну плату по країні. Така сума може вас вразити.