З 1 березня український уряд має почати проводити планову індексацію пенсій.

Очікується, що кожен українець після перерахунку повинен отримати на 11% більше розрахункового розміру виплати, пише "Оглядач".

По 800 гривень надбавки отримають ті пенсіонери, у яких розмір пенсійної виплати на сьогоді становить 7272 гривні. А на 1000 гривень пенcіонери можуть розраховувати у тому разі, якщо пенсія становить 9090 гривень.

Однак підвищення на 11% відбуватиметься не всієї пенсії цілком, а тільки її розрахункового розміру за формулою - враховувати надбавки за стаж, особливі "дотяжки" не будуть.

У разі якщо ви заробили на пенсію менше мінімальної на 11% і з бюджету компенсують різницю, то і після осучаснення ви будете отримувати ту ж суму.

Повідомляється, що Кабінет Міністрів України прийняв постанову проводити індексацію в березні тому, що до даного періоду збирається вся необхідна статистика.

Чому збільшення відбувається на 11%? Тому, що саме даний відсоток є половиною торішньої інфляції плюс половиною від середнього за три роки зростання зарплат. Відзначимо, що щорічно дана цифра змінюється.

Якщо найближчим часом уряд не прийме відповідну постанову, то індексацію можуть перенести. Якщо взяти в приклад 2020 рік, то запланована в березні індексація була перенесена аж на травень місяць. Зараз Міністерство соціальної політики України планує внести зміни до закону і вже на цьому рівні закріпити зобов'язання проводити перерахунок з 1 березня.

Це не останнє підвищення пенсій в Україні: також виплата зростатиме через перерахунок прожиткового мінімуму та мінімальну зарплату.

Раніше Hyser писав про те, що уряд затвердив бюджет Пенсійного фонду на 2021 рік з дефіцитом.

Також Hyser повідомляв, що стало відомо, хто позбудеться виплат після індексації пенсій.

Нагадаємо, що Пенсійний фонд розповів, що буде з виплатами пенсіонерів у лютому.