Зустріч ключових радників в Джидді абсолютно виправдовує сподівання України.

Про це заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини» заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжнародного співробітництва Арсеній Пушкаренко.

«Сьогодні ми бачимо, як титанічні зусилля команди Офісу Президента на чолі з Андрієм Єрмаком та всього нашого дипломатичного корпусу дають вражаючий результат. Якщо наприкінці червня в Копенгагені в першій зустрічі радників узяли участь представники 15 країн, то в Джидді на початку серпня — вже понад 40 держав. На зустрічі в Джидді ми відкриваємо для себе країни Глобального Півдня. В її роботі беруть участь представники Китаю, Індонезії, Індії, ПАР. Це надзвичайно потужний результат», — підкреслив народний депутат.

Ще одне значне досягнення полягає в тому, що за основу в обговоренні береться саме Формула миру, яку Президент Зеленський представив на засіданні G-20, наголосив А.Пушкаренко.

«Ми бачили, що деякі країни виходили зі своїми пропозиціями щодо досягнення миру в Україні, але, на жаль, у них проглядалися російські наративи. Тепер у нас є переконання, що саме українські пропозиції стануть основою для пошуку всеосяжної Формули миру. І це справедливо, бо Формула Президента Зеленського не є виключно нашою. Це документ, який базується на повазі до міжнародного права, до суверенітету та незалежності будь-якої країни, до прав людини. В цілому Формула миру від Президента Зеленського – це документ, який не тільки здатний зупинити російську агресію в Україні, а й прокласти шлях до подолання всіх інших глобальних викликів, які були породжені нею. Це документ для широкої світової дискусії про те, як нам поновити світовий порядок та безпеку на основі міжнародного права», — підкреслив політик.

При цьому є повне розуміння того, що Україна готова включити до Формули миру пропозиції інших країн. Усе, що не суперечить міжнародному праву, повазі до загальнолюдських цінностей, може бути враховано. Тому кожна держава світу, яка, зрештою, візьме участь в обговоренні Формули миру, зможе реалізувати свої прагматичні інтереси. І це також знаходить відгук у світі, зауважив нардеп Пушкаренко.

Народний депутат висловив переконання, що українській дипломатичній команді на чолі з Андрієм Єрмаком вдалося переконати своїх колег з інших країн, наших партнерів, наших друзів провести перший Глобальний саміт миру вже восени цього року. Можливо, на полях Генасамблеї ООН.

«Формула миру має 10 пунктів, і є покроковість виконання цих пунктів. Сьогодні ми переходимо від першого кроку – роботи з дипломатичним корпусом в Україні — до роботи з ключовими радниками світових лідерів. Якщо ми проведемо перший Глобальний саміт миру восени цього року, далі буде робота 10 секцій по кожному з пунктів Формули миру. Це дозволить долучити нові країни, які зможуть обрати для себе той актуальний виклик, який сьогодні для них постав у звʼязку з агресією рф», — зробив прогноз парламентар.

У цілому, на його думку, успішна та дієва практична імплементація Формули миру світовою спільнотою здатна ініціювати процес актуалізації норм міжнародного права та установчих документів міжнародних організацій. Це також дозволить адаптувати їх до вимог часу та посилити дієвість правових механізмів у результаті реформування.

«Принципи, закладені в українській Формулі миру, дозволять створити універсальний набір ефективних інструментів, які можуть бути використані іншими державами для унеможливлення військових конфліктів у майбутньому та розвʼязання заморожених безпекових ситуацій по всьому світу», — переконаний Арсеній Пушкаренко.