Вже ні для кого не секрет, що аномально посушливі зима та весна, за якими пішла літня екстремальна спека, призвели до обмілення та перегріву багатьох європейських річок. Так, наприклад, Луара, одна з найповноводніших річок Франції, обміліла настільки, що місцями її можна перейти вбрід, а Рейн, що пересохнув від посухи, вже наступного понеділка може стати непридатним для судноплавства. Про те, що ситуація близька до критичної, свідчать і несподівані знахідки.

Так, у річках Європи через рекордну посуху побачили так звані "голодні камені", на яких у колишні віки робили позначки критично низького рівня води в річках.

Про це повідомляє нідерландська газета NU .

"Плач, коли бачиш мене", - це можна прочитати на висохлому камені в річці Ельбі. Повідомлення є попередженням з минулого: раніше дуже низький рівень річок був ознакою неврожаю та голоду. "Голодні камені" також було виявлено на сухих ділянках русла річки Рейн.

Як повідомляється, у деяких європейських країнах існує традиція: позначати камінням низький рівень води. Наприклад, у Німеччині відомо 27 таких каменів, більшість із них у річці Ельба.

Одні камені висихають кожні кілька років, інші бачили лише кілька разів. Найстаріша відома згадка про дуже низький рівень води відноситься до 1417 року. Воно було знайдено у річці Шпрее неподалік Берліна. "Голодні камені" також бачили в Рейні та його притоках, аж до Шаффхаузена у Швейцарії.

Читайте також:

Третій за добу: ЗСУ збили черговий російський гелікоптер Ка-52, яким так пишається Шойгу

"Це мова людини": зірка серіалу "Свати" розповів, чому розмовляє російською і не переходить українською

Росія отримала удар у саме серце, люди аж завили, - Геращенко