Ні для кого не секрет, що російська армія до початку війни в Україні вважалася однією з найсильніших у світі. Ще б пак, на папері в розпорядженні Путіна мало бути 12 тисяч танків, понад шість тисяч самохідних артилерійських установок, понад три тисячі систем залпового вогню, близько семи тисяч артилерійських гармат, що буксируються, - і це перший показник у світі. Ось тільки, як виявилося, дані про переозброєння російської армії та витрати на неї настільки непрозорі, що викликали серйозні запитання у експертів.

Як стало нещодавно відомо, російська армія готувалася до можливої ​​операції у сусідній Україні понад десять років. Ось тільки якщо на папері все виглядає дуже вражаюче, то насправді виявилося, що в армії Росії крадуть усі: техніку, паливо і навіть обмундирування.

Так, нове розслідування команди Олексія Навального "Навальний LIVE" присвячено заступнику міністра оборони РФ Олексію Криворучку та називається "Американська таємниця заступника Шойгу".

Справа в тому, що нинішній заступник міністра оборони Росії Олексій Криворучко раніше був власником збройового концерну "Калашников" і після призначення російський чиновник так і не розірвав зв'язку з концерном. Чиновнику приписують нерухомість за кордоном та нечувані доходи, які не були задекларовані.

"Цілих два з половиною роки Криворучко поєднував високу посаду в Міноборони та володіння "Калашниковим", тобто закуповував сам у себе стрілецьку зброю, авіаційні ракети, засоби протиповітряної оборони та армійську спецтехніку. Він кровно, своїм гаманцем зацікавлений у нагнітанні мілітаристської. до війни, з бюджету виділялися колосальні кошти на армію на шкоду медицині та освіті. Замість доріг та пенсій гроші йшли на озброєння. Курирував усе це Криворучко, і він на цьому збагачувався", - сказано в розслідуванні команди "Навальний LIVE".

Як йдеться у сюжеті проекту FreeДом, на думку міжнародного фінансиста Білла Браудера, саме такі чиновники в РФ, як Криворучко, стали основною причиною корупції в армії.

"Корупція в Росії настільки поширена, що фактично нічого не працює. Не працює все, що пов'язано з державою. Вони не в змозі вести військові дії. 80% грошей, які мали піти на війну, були вкрадені, і це добре", - Браудер заявляв в інтерв'ю The Wall Street Journal.

З тим, що корупція вплинула на боєздатність російських військ, погоджується і адвокат Микола Полозов. Завдяки таким чиновникам, як Шойгу та Криворучко, російські танки залишаються без динамічного захисту та стають досить легкою метою.

"Корумпована сутність путінського режиму та його чиновників вона якраз проявляється в тому, що протягом тривалого часу, понад 20 років, основною ідеєю було якнайбільше накрасти на тих посадах, за тих можливостей, які були у цих чиновників. І цим накраденим забезпечити майбутнє для своїх дітей", - заявляє Полозов. Руслан Шаведдінов, співробітник "Фонду боротьби з корупцією", заявив, що Міноборони РФ - одне з найкорумпованіших відомств. І тому Шойгу сам став казково багатим та "озолотив" своє сімейство. У його оточенні у цьому міністерстві також усі корумповані.

За словами Шаведдінова, Міністерство оборони РФ було одне з найбільш корумпованих і непопулярних у народі відомств, на яке виділялося з кожним роком дедалі більше грошей із бюджету. І при цьому дедалі більше кралося. Він наголосив, що ніхто не займався ні реформуванням армії, ні якоюсь підготовкою власних солдатів.

"Вони (чиновники в Міноборони РФ) не були готові до цієї війни, вони жили, займаючись просто збагаченням та розтягуванням бюджету по кишенях", - зазначив співробітник ФБК.

Журналісти запитали Шаведдінова, невже Путін не запитає Шойгу, куди поділися виділені на армію гроші за всі ці роки.

"Не ставить він таке питання. Шойгу знає, щоб таких питань не було, якогось дрібного підрядника Міноборони РФ періодично теж Шойгу висвітлює для преси. Підрядника садять, і тоді "спливають" ті величезні суми, які крадуться", - пояснює співробітник ФБК. .

До речі, аби повністю розуміти масштаби корупції в Росії, варто знати, що у 2022 році, згідно з даними Стокгольмського інституту дослідження проблем світу (Stockholm International Peace Research Institute, SIPRI), Путін виділив на військові витрати 61,7 мільярда доларів, і це четвертий результат в світі.

Читайте також:

Пекельний вибух у столиці Вірменії: палає торговий центр, дим видно за кілометри

Найпотужніший вибух на пляжі під Одесою: з'явилося відео. Гримнуло прямо у воді

Розпорошення радіації на Запорізькій АЕС може розпочатися будь-якої миті. Людей уже попередили