Не всі українці зможуть отримувати пенсійні виплати від держави. Зокрема ті, хто не має 15 років стажу не зможуть розраховувати на пенсії.

Як пише портал Obozrevatel, посилаючись закон на про обов'язкове загальнодержавне пенсійне страхування, починаючи з 2022 року на заслужений відпочинок в 60 років зможуть виходити тільки ті, хто має 29 років стажу, а в 63 роки - від 19 до 29 років.

А от усім іншим громадянам доведеться працювати до 65 років або є ризик залишитися без виплат.

Але, також є інформація про те, що вимоги до пенсії в 65 років мінятися не будуть. Щоб вийти на заслужений відпочинок вчасно, потрібно подбати про офіційне працевлаштування з "білою" зарплатнею.

До речі, більшість громадян вже зараз можуть визначити, чи зможуть вони вийти на пенсію вчасно. Для цього треба порахувати, в якому році виповниться 60 років і скільки стажу буде до цього моменту.

Так у 2021 році тим, хто хоче вийти на пенсію, потрібно мати 28 років стажу, у 2022 році - 29, у 2023 - 30 років. І так вимоги будуть зростати щорічно на 12 місяців, поки не досягнуть позначки в 35 років стажу, це відбудеться у 2028 році.

Що робити тим, кому не вистачає стажу?

В першу чергу потрібно офіційно працевлаштуватися і працювати ще кілька років після 60-ти. Також можна накопичити кошти, щоб доплатити, але стаж коштуватиме дорого:

1 рік - 24 936 грн, 2 роки - 44 885 грн, 3 роки - 59 847 грн, 4 роки - 69 820 грн, 5 років - 74 808 грн.

Важливо: ці розцінки актуальні для прожиткового мінімуму, який діє зараз.

Стаж можна купити і в розстрочку. В такому випадку з формули випаде коефіцієнт і рік обійдеться в близько 12 500 грн, незалежно від числа доплачених років. Але при розстрочці не можна буде вийти на пенсію, поки не буде виплачена сума за цей стаж.

Також варто зазначити, що в більшості країн Європи загальний пенсійний вік вже підвищили, в Україні ж, попри поради МВФ, його не переглядають.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Україні вже з першого березня розпочнеться індексація пенсії.

Також наш портал повідомляв, українські заробітчани можуть залишитися без пенсій.

Нагадуємо, в Україні планують зрівняти пенсійний вік як для чоловіків, так і для жінок.