Днями Знай повідомляв про абсолютно безглузді плани Міндовкілля, яке не вигадавши справжніх реформ вирішили під час війни провести за бюджетний кошт переіменування Державної екологічної інспекції України.

Громадськість вже обурилась недоцільною та недоречною пропозицією відомства Руслана Стрільця. Також на проблему звернув увагу політик та громадський діяч Микола Томенко, який виступав автором численних Законів, постанов та програм у сфері захисту довкілля.

"На першу місце в рейтингу безглуздих, непотрібних і корупційних справ все ж варто поставити Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів. Нагадаю, що в 2023 році на утримання лише його апарату український народ витратить 928 мільйонів, а в 2024 році вже заплановано аж 1 мільярд 270 мільйонів 230 тисяч гривень?! Це те Міністерство, яке кілька років поспіль не може знайти фахового керівника Державного агентства України з управляння зони відчудження, бо правоохоронці постійно відкривають справи про корупційні дії його очільників. Це те Міністерство, яке придумало для свого Державного агентства лісових ресурсів України піар-проект про «мільярд дерев», а по факту монополізувало продаж лісу на київському рівні і тишком-нишком заробляє на цьому", – вважає Микола Томенко.

Також політик зазначає, що саме міністерство Руслана Стрільця провалило євроінтеграційну програму України у сфері довкілля.

"Це те Міністерство, яке повністю провалило євроінтеграційну програму України у сфері довкілля і отримала найнижчу оцінку - 1 за пʼятибальною шкалою від Європейської комісії. Це те Міністерство, яке на своєму офіційному сайті переплутало перелік біосферних резерватів України, які входять до відповідної програми ЮНЕСКО. Це те Міністерство, яке не спромоглося підготувати подання на жодного номінанта від України в Репрезентативний список світової природної спадщини ЮНЕСКО, це при тому, що Асканія-Нова вже давно в попередньому списку, а нині знаходиться під окупацією і в стані небезпеки… Цей список можна продовжувати безкінечно", – зауважив громадський діяч.

Проте найбезглуздішою ідеєю Микола Томенко вважає бажання зруйнувати Державну екологічну інспекцію України під час війни, коли окупанти щодня завдають ударів нашій екології.

"Але апогеєм безглуздя і маразму став проект Концепції реформування системи державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища від цього Міністерства. Змінивши лише роки у старій Концепції, Міністерство пропонує головним інструментом еко-рехформи зробити…перейменування нинішньої Державної екологічної інспекції на Державну природоохоронну інспекцію?! При цьому посадовці на мільярд наших гривень брехливо пишуть, що така «геніальна рехформа» зміни вивіски не потребуватиме бюджетних коштів? Натомість, Міністерство фінансів у своєму висновку на цей проект Концепції слушно зауважує, що перейменування «потребуватиме ЗНАЧНИХ додаткових ВИТРАТ із державного бюджету на проведення заходів з ліквідації (здійснення законодавчо встановлених виплат працівникам при звільненні, здійснені процедур, повʼязаних з ліквідацією тощо). Лише можна уявити який професійний рівень посадовців, точніше його відсутність, міг спонукати до такої абсурдної ідеї - звести потрібну реформу щодо системи державного нагляду у сфері охорони довкілля до заміни одного слова у назві Державної інспекції? І тут доречно запитати у керівників Уряду: а Ви можете нарешті найти фахових, патріотичних і некорупційних очільників такого важливої владної екологічної інституції України, яку нині перетворили у Міністерство безглуздих і непотрібних справ та корупції", – обурюється Микола Томенко.