Околіта Артур Володимирович — завзятий фанат Карпат, fashion стиліст, підприємець та волонтер. Саме такий образ створює безпринципний колишній ультрас на прізвисько Брілок (Brilok Archi) у соцмережах та медійному просторі. А от за лаштунками, Артур Околіта виявляється зовсім іншою людиною, що швидко перевдягається задля власної користі. Подробиці - у матеріалі, яке опубліковав "Багент".

Кримінальна діяльність, наркота та White power

Свій злочинний шлях Артур Околіта почав з ультрас ФК Карпати, що забезпечило йому місце серед «привілейованої молоді» кримінального Сихова, а його матері безпечне ведення бізнесу на місцевому ринку. Опанував він наркобізнес та контрабанду, разом із товаришами виконував завдання по ліквідації конкурентів свої кримінальних кураторів. З часом, для відмивання доходів Артур відкрив власний магазин жіночого одягу з цікавою як для ультрас назвою ZigaZaga.

Юність Околіти була доволі цікава, про неї Брілок навіть розпочав вести власний блог «brilok blog ru», що згодом прикрив через велику кількість компромату та нецензурної лексики. Але, як кажуть, інтернет пам’ятає усе. В блозі він неодноразово вихвалявся історіями про вживання наркотиків, бандитські розборки та конфлікти з правоохоронцями. А ще тут Артур, який начебто націоналіст, цитує російські пісні про унікальність руського народу та навіть називає українців «хохлами».

Як так сталось, зрозуміти не складно. Відраза до росії для псевдо-націоналіста Брілка закінчується там, де починається фінансова вигода. Так, наразі Артур Околіта є одним з учасників ТЗОВ «ПРОМПРИЛАД. ІНВЕСТ», що в державних реєстрах проходить як холдингова компанія, пов’язана з країною агресором. Займається ТЗОВ перебудовою колишньої промзони у Франківську на комерційні приміщення.

Нерухомість для Околіти становить окремий інтерес, в коло якого входить гаражно-будівельний кооператив «ТИЛ», що в 2021 році потрапив у скандал з перепродажем земельних ділянок для учасників АТО на користь приватних забудовників.

А що поробиш? Як є можливість, Брілок неодмінно нею скористається, бо доки одні воюють, інші пилять землю та державні кошти.

Торгівля гуманітаркою та фіктивні збори на ЗСУ

Після повномасштабного вторгнення Артур Околіта почав ще активніше заробляти на війні. Його соціальні мережі стали наповнюватися фото та відео, де він позує спочатку у військовій формі, потім у спецодягу МНС, не забуваючи про рекламу власного магазину.

Збирає Околіта переважно на автомобілі. Але, хоча у 2023 році Артур і перетнув кордон у якості водія більше ніж 40 разів, при чому на різних авто, жодне з них не призначалося для військових. Відвідував Брілок переважно Польщу та Німеччину, куди під виглядом супроводження біженців, вивозилася контрабанда. Натомість у Європі отримувалася гуманітарна допомога, яка теж не потрапила до потребуючих, бо осідала на ринкових точках. Не нехтував, Околіта і наркотою, яку через потік біженців стало возити значно простіше.

Звітує Брілок репостами чужих зборів, та грати роль відданого патріота Артуру Околіті вдається не завжди. Так, наприклад, у квітні 2022 року він дивом опинився одразу у двох місцях — на фронті та вдома. Ось тут він пише, що знаходиться в Маріуполі.

А тут, щось пішло не так, і він опинився вже вдома у Львові.

Наразі Артур перебуває зовсім не на фронті, як може здатися з його сторінки Facebook, він зайнятий тим, що на вкрадені гроші возить на відпочинок власного пса.

Робота Околіти на два фронти

Незважаючи на роль українського націоналіста та ультрас, Брілок не проти співпраці з росіянами, якщо це становить вигоду. Для спілкування з такими замовниками Артур Околіта регулярно відвідує фсб-шну мережу ВКонтакті, як, доречі, і його кримінальний побратим Андрій Плоский. Останній, як стало відомо, через головну соцмережу країни агресора підтримує зв’язки з російським z-пропагандистом Кокляєвим та підозрюється у переданні даних розташування стратегічних об’єктів України.

Втім замовлення, що виконуються Артуром - це переважно українські дівчата. Останні вербуються Околітою для роботи у європейському борделі, власником якого є росіянин. Завдяки образу стиліста та волонтера театру, ця задача вдається Брілку доволі легко, більшість погоджується на умови та розуміє для чого їде. Окрім вербовки секс-працівниць Артур Околіта також займається організацією перевезення охочих підзаробити таким чином до пункту призначення, за що й отримує певну плату на тіньові рахунки.

З ким ще спілкується у ВК зухвалий ультрас Брілок з'ясувати складно, бо він обачливо закрив сторінку від стороннього перегляду. Вочевидь йому є що приховувати, адже останнім часом він активно відвідує найобстрілюваніші регіони країни — Харківську Салтівку, Одесу, Затоку та ін. Чи шукає він там нових секс-працівниць, чи є коригувальником, чи мітить у колаборанти — питання до служб безпеки.

А от простим громадянам лишається тільки сподіватись, що подібні «благодійники», які ошукують та продають Україну, невдовзі все ж таки опиняться там, де їх місце.