Коли ж закінчиться війна? Це - найголовніше питання для кожного з нас. Видання Бі-бі-сі опитало військових експертів, які озвучили два сценарії завершення бойових дій на нашій землі.

Питання щодо того, скільки ще буде тривати війна і як вона закінчиться, залежить від дуже багатьох чинників, зазначають військові експерти.

До декількох місяців

"Я вважаю, що це може тривати від декількох тижнів до декількох місяців. Залежно від того, як буде складатися ситуація", - каже генерал Ігор Романенко.

За його словами, зараз Росія стягує резерви і готує другу, вирішальну, наступальну операцію в Україні. Від її успіху чи провалу багато в чому і буде залежати подальший перебіг подій.

Будь-яка інша країна світу на фоні втрат і провалів у військовому плануванні вже б починала переговори з противником про завершення війни і виведення військ, каже Олексій Мельник. Але тільки не Росія.

Причина, на його думку, в тому, що зараз бойові дії в Україні продовжуються не з точки зору військово-політичних інтересів Росії, а лише в особистих інтересах Володимира Путіна. У цьому полягає основна складність завершення розпочатого збройного конфлікту.

"Тобто, ідеться лише про те, як переконати одну людину, яка має свій приватний інтерес просто знищити сусідню країну", - пояснює експерт.

Два сценарія

На думку Олексія Мельника, є декілька сценаріїв, як може завершитись війна в Україні.

Перший - хоч і реалістичний, але малоймовірний.

"Може статися щось подібне, що ми вже бачили наприкінці лютого 2014 року на Майдані. Коли Київ був фактично окупований і здавалось, що шансів немає. Але наступного ранку раптово зникли всі "беркутівці", всі блокпости. Ще напередодні ввечері неможливо було повірити, що таке станеться", - розмірковує аналітик Центру Разумкова.

Проводячи паралелі із сьогоденням, Олексій Мельник не виключає, що найближчим часом оточення Путіна "дозріє" до того, щоб терміново прибрати цю загрозу, "повісити на нього всіх собак" і забезпечити собі певні преференції, наприклад, свободу.

Водночас більш реалістичний сценарій полягає у тому, що Росія намагатиметься продовжити війну, підтягнути сухопутні резерви, завдаючи авіаційних ударів по українських містах. Це буде війна без якогось видимого прогресу, однак в України краще налагоджені мобілізаційні процеси і більше шансів перемогти в такому виснажливому протистоянні, вважає експерт.

"У нас є реальний шанс вистояти. І час працює на нас. Чим довше ми втримаємося, тим вище ймовірність, по-перше, що ворог буде зупинений там, де він є, і друге, що почнуться реальні переговори про поступове виведення російських військ", - пояснює він.

Таке виведення військ, каже Мельник, займе певний час і швидше за все відбуватиметься у два етапи. Спочатку російські солдати відступлять від Києва, а згодом залишать Схід і Південь країни.

Про ще один сценарій каже журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. Він вважає, що Росія спробує "заморозити" війну, розв'язану проти України.

"Боюсь, що буде період, коли буде незрозуміло закінчилася війна чи ні, але кровопролиття більше не буде. Я думаю, що ми наближаємося до цього, це питання тижня-десяти днів. Позиція Росії слабшає, і вони це розуміють. Їм буде вигідніше не називати війну закінченою, тому що їм треба буде зізнатися, що її втрачено, але зупинити її на якомусь "замороженому" етапі", - сказав журналіст в інтерв'ю Олесі Бацман.

Христо Грозєв вважає, що оголосити про закінчення війни для Володимира Путіна буде складно, оскільки тоді стане точно зрозуміла кількість загиблих в Україні російських військових.

Українська влада і західні союзники натомість запевняють, що перемога України неминуча. Але шлях до неї все ще не простий.

"Перемога буде за нами. Це прогнози розвідспільноти США. Чи буде складно? Так, тому що не варто недооцінювати ворога", - заявив ввечері 9 березня секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов.