На Майдані Незалежності вже не перший рік безхатченки облаштували собі цілодобову нічліжку з туалетом просто в підземному переході, кияни все не в силах терпіти.

Очевидно, що серед безхатченків є люди, які опинилися на вулиці випадково – в силу складних життєвих обставин. Благодійні фонди намагаються не залишати таких людей сам на сам зі своїми проблемами і забезпечують їх хоча б елементарним одягом та їжею, пише Політека.

Принаймні, у Києві взимку вже звичними є пункти обігріву для таких людей, а благодійні організації весь рік підгодовують їх безоплатними обідами. Щоправда, є питання щодо доцільності проведення таких акцій у самісінькому центрі столиці, наприклад, під стінами Головпоштамту на розі Хрещатику та Майдану Незалежності.

Немало нарікань надходить від киян, які співчувають безхатченкам і водночас не розуміють, чому саме центр Києва має потерпати від стихійних туалетів та нічліжок, влаштованих людьми без постійного місця проживання.

Працівники комунальних служб, що прибирають Майдан Незалежності, також скаржаться на гори сміття, які безхатченки приносять до переходів з найближчих сміттєвих баків. Час від часу виникають у переході й загорання, адже більшість безпритульних, на жаль, зловживає алкоголем та цигарками.

Пересічні кияни та перехожі, з якими поспілкувалися журналісти видання Big Kyiv підтримують ініціативу допомоги нужденним, але просять це робити подалі від Майдану.

"Не було б менш шляхетно, якби годували, скажімо, трохи ближче до Вокзальної, а не в центрі, що є окрасою міста", – коментує молода дівчина.

На допомогу містянам прийшли депутати.

Щоб змінити ситуацію, депутатка Київради від “Європейської солідарності” Людмила Ковалевська надіслала запит начальнику Шевченківського управління поліції Головного управління Національної поліції в Києві Дмитру Шумейку з проханням вжити необхідних заходів.

У документі наголошується, що особи, які буквально захопили підземний перехід, своїми діями “паплюжать майно територіальної громади Києва, погіршують санітарно-гігієнічну ситуацію, сприяють погіршенню криміногенної обстановки та поширенню на території міста гострої респіраторної хвороби COVID-19”.

Депутатка наполягає, що відновлення правопорядку у переході – це першочергове завдання, адже асоціально налаштовані особи з сумнівною репутацією несуть загрозу життю і здоров’ю значної кількості людей з дітьми, іноземних гостей, громадян поважного віку та мешканців з особливими потребами, які щодня користуються цим переходом.

"Існування такої ситуації в межах центральної частини столиці України – міста-герой Київ, що є туристичним осередком з пам’ятниками архітектури, символом незалежності, свободи та незламного духу нації, протирічить ідеалам соціальної справедливості та основоположним засадам громадянського суспільства", – підкреслює Людмила Ковалевська.