Українцям розповіли чи з'явиться можливість повернути свої вклади ще часів Ощадбанку СРСР.

Ощадкнижки СРСР. Скріншот з відео на Youtube

Відзначається, що після розпаду СРСР Україна взяла на себе зобов'язання виплатити майже 132 млрд грн боргів Ощадбанку СРСР. Про це пише видання Obozrevatel

Звичайно держава, а тим паче молода, не могла собі дозволити погасити таку суму. Тому вирішили виплачувати гроші поетапно. Але й зараз не всі громадяни змогли повернути свої гроші.

Відомо, що загалом за весь час вкладникам колишнього Ощадбанку компенсували лише близько 15 млрд грн. Це можна назвати краплиною у величезному океані боргу.

Як відзначають спеціалісти, 1000 радянських рублів і 1000 гривень мають абсолютно різну купівельну спроможність, а тому компенсацію не можна порівняти з втратою. У випадку, якщо врахувати інфляцію, сума буде просто непідйомною для держави.

Глава Комітету економістів України Андрій Новак підкреслює, що Україна ледве справляється з поточними соціальними платежами, а тому незрозуміло як збираюся повертати старі борги.

"Щоб почати компенсації, нам потрібно ухвалити політичне рішення, що ми від чогось відмовляємося і компенсуємо витрати", – розповідає глава правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Ігор Бураковський.

Незважаючи на явну неможливість виплат найближчим часом, політики бояться розчаровувати громадян, які досі чекають своїх грошей.

А деякі кандидати на ту чи іншу посаду досі активно експлуатують цю тему і обіцяють повернути все, як тільки прийдуть до влади.

На думку Андрія Новака, Україна не може повертати ці вклади з коштів платників податків, адже гроші Ощадбанку не пішли до бюджету нашої країни, напередодні краху СРСР їх було вкрадено.

Раніше "Нyser" писав про те, що в Нацбанку розповіли про нові правила обміну валют.

Також наш портал повідомляв, з 1 липня 2021 року в Україні всі банківські транзакції будуть моніторити за новими правилами.

Нагадуємо, НБУ прийняв рішення встановити додаткові вимоги до банківських договорів, які матимуть на меті розкриття повної інформації про послуги.