Про це глава ВЗЦЗ Московського Патріархату митрополит Іларіон (Алфєєв) сказав в ефірі програми «Церковь и мир», повідомляє patriarchia.ru

«У Церкві ще з апостольських часів, навіть з часів Ісуса Христа існує практика вигнання демонів. По-перше, ми віримо в те, що існують демони, біси, хоча багато хто взагалі в це не вірить. По-друге, ми вважаємо, що біса можна вигнати з людини. Коли читаємо Євангеліє, ми бачимо, що Ісус Христос виганяв бісів з людей. Ми бачимо, що Він наділив Своїх учнів правом і владою, можливістю і силою виганяти бісів. Ми знаємо з історії християнської Церкви, що практично завжди у ній існувало особливе служіння так званих екзорцистів: як правило, це були священнослужителі, а в більш пізню епоху - в основному ченці, які мають священний сан, які читали спеціальні заклинальні молитви про одержимих нечистими духами. Навіть в давніх літургійних чинах є такі молитви. Згодом ця практика у деякому сенсі пішла в підпілля», - розповів владика Іларіон.

Він зазначив, що якщо священнослужитель, який має великий досвід розрізнення духів, як говориться у Святому Письмі, готовий взятися за цю справу, то перш за все він повинен отримати на це благословення у свого правлячого архієрея. У документі передбачається, що за екзорцизм не повинна братися плата, а також ним не можуть займатися миряни.

Митрополит Іларіон зазначив, що розглядаються існуючі літургійні чини і відповідно до них будуть даватися рекомендації, які з них можуть використовуватися при вигнанні бісів.