Заступниця міністра внутрішніх справ Мері Акопян у складі української делегації поінформувала сторону ЄС про заходи, які вживаються МВС на виконання Закону України «Про національну безпеку», зокрема щодо розроблення Стратегії громадської безпеки і цивільного захисту.

Розповіла про основні досягнення та пріоритетні напрями розвитку системи МВС, серед яких реалізація проєктів "Безпечне дитинство" та "Поліцейський офіцер громади", протидія домашньому насильству та впровадження системи "Custodу records".

Заступниця очільника МВС відзначила результат практичного співробітництва з Консультативною місією ЄС в процесі реформування сектору цивільної безпеки, зокрема включення Національної гвардії до мандату місії, а також роботу регіонального офісу в Маріуполі.

Під час засідання питання штучно створеної міграційної кризи на кордоні між ЄС та Республікою Білорусь не могло залишитися без уваги.

"Сьогодні ми розуміємо краще, ніж будь-коли, що управління міграцією та кордонами є ключовим елементом безпекової інфраструктури. Саме тому прагнемо до посилення співробітництва з ЄС у сфері міграції та безпеки», - зазначила Мері Акопян.

Також заступниця міністра окреслила додаткові заходи МВС задля забезпечення безпеки на українсько-білоруському кордоні та важливість приєднання України до Європейської міграційної мережі.

«Ми зацікавлені у розширенні співробітництва з Агентством ЄС з прикордонної та берегової охорони, зокрема щодо участі у спільних операціях, запровадження спільної моделі аналізу ризиків, співробітництва з центром передових технологій Frontex», - сказала вона.

Сторона ЄС позитивно оцінила розвиток співпраці з Європолом, Агентством ЄС з підготовки працівників правоохоронних органів CEPOL.

Завдяки робочій домовленості з CEPOL понад 400 українських правоохоронців отримали доступ до освітньої платформи CEPOL LEEd. Більшість із них успішно завершили навчальні курси та отримали міжнародні сертифікати.

«Дякую міжнародним партнерам за готовність до подальшого розширення співпраці у різних сферах, охоплених Угодою. Попереду багато роботи. Далі буде», - наголосила Мері Акопян.